середу, 16 листопада 2016 р.

Популяційно-видовий рівень, методи його вивчення.

. Поняття популяційно-видового рівня організації живої природи та його характеристика
Рівень має в природі величезну різноманітність видів та їхніх популяцій.
1. Компоненти
•    Групи споріднених особин, об’єднаних певним генофондом та специфічною взаємодією з навколишнім середовищем
2. Основні процеси
•    Генетична своєрідність
•    Взаємодія між особинами та популяціями
•    Накопичення елементарних еволюційних перетворень
•    Здійснення мікроеволюції та вироблення адаптацій до мінливого середовища
•    Видоутворення
•    Збільшення біорізноманіття
3. Науки, що ведуть дослідження на цьому рівні
•    Генетика популяцій
•    Еволюція
•    Екологія
3. Методи вивчення популяційно-видового рівня організації живої природи

— Що таке науковий метод?
Науковий метод (від грец. methodos — спосіб пізнання, дослідження) — це сукупність прийомів та операцій, які використовують при формуванні системи наукових знань.
— Які наукові методи пізнання вам відомі? (Теоретичні та експериментальні.)




Методи дослідження в біології:

Емпіричні
Теоретичні
— спостереження
— експеримент
— порівняльний
— історичний
— моделювання
— статистична обробка
— формулювання гіпотез, законів і теорій

— Назвіть методи, що дозволяють вивчати екологію. (Польові, експериментальні (лабораторні) дослідження.)
Польові — вивчення життя організмів та їхніх угруповань у природних умовах, тобто тривале спостереження в природі за допомогою різної апаратури.
Експериментальні (експерименти в стаціонарних лабораторіях, де є можливість не тільки варіювати, але й чітко контролювати вплив на живі організми будь-яких факторів за визначеною програмою).
Моделювання біологічних явищ, тобто відтворення в штучних екосистемах різних процесів, що відбуваються в живій природі. За допомогою моделювання можна вивчити поведінку будь-якої системи з метою оцінки можливих наслідків застосування різних стратегій та методів керування ресурсами, тобто для екологічного прогнозування.
Поєднання польових та експериментальних методів дослідження дає змогу екологові з’ясувати всі аспекти взаємозв’язків між живими організмами й численними факторами навколишнього середовища, що дозволить не тільки відновити динамічну рівновагу природи, але й керувати екосистемами.
Для вивчення й прогнозування природних процесів широко використовують також метод математичного моделювання. Однак сама по собі математична модель не може бути абсолютним доказом правильності тієї чи іншої гіпотези, натомість вона є одним зі шляхів аналізу реальності.
Екологічний моніторинг — це один з головних методів вивчення динаміки екосистем (біогеоценозів), живих організмів, що відбувається під впливом природних та антропогенних факторів. Під моніторингом мають на увазі спеціальне тривале спостереження за станом одних і тих самих екосистем.
Запитання до учнів:
— Назвіть методи, що дозволяють вивчати популяційно-видовий рівень організації живої природи.
У сучасних популяційних дослідженнях використовують математичні моделі зростання, самопідтримання та зменшення чисельності тих чи інших видів. Побудова моделей пов’язана з такими поняттями, як народжуваність, виживаність та смертність. Популяційний підхід забезпечує теоретичну базу для розуміння спалахів чисельності шкідників та паразитів, що мають значення для медицини й сільського господарства, дає можливість боротьби з ними за допомогою біологічних методів, наприклад шляхом використання хижаків і паразитів шкідника, дозволяє оцінити критичну чисельність виду, необхідну для його виживання. Це особливо важливо при організації заповідників, веденні сільського й мисливського господарства, а в теоретичному аспекті — при вивченні питань еволюційної та історичної екології.


Немає коментарів:

Дописати коментар